כוח אחד מקנן בכל אדם – העמוק שבכוחות. וכוח כביר הוא. למעשים הוא מביא, וגם את הדרך הוא מאיר, כי גם סיעתא דשמיא הוא מעורר: הרצון. בדברנו על הרצון אין כוונתנו לרצונות המבצבצים ועולים חדשים לבקרים. אם זה לרוב- בדמיון יסודם תהיה מגמתם רוחנית או גשמית. אפשר לרכז את כל כוח האני ברצון אחד הממלא את כל האדם, לכל עומקו ולכול גובהו, ורצון זה יכריע בכל צעד, הן בדברים היום-יומיים והן בדברים הגורליים בחיי אדם.
אין לך דבר העומד בפני הרצון. בדרך שאדם רוצה לילך, בה מוליכין אותו; הבא ליטמא, פותחין לו. המצליח להכניס השאיפה להתקרבות אל ה’ ולעבודתו ברצון, שהרצון יתמלא כולו בדבר אחד ויחיד זה, להיות קרוב אל בורא העולם – הרי הרצון ימשוך אחריו את כל כוחות הגוף והנפש, וכולם יירתמו למגמה זו. ולא עוד, אלא הרצון הוא כלחץ על כפתור אשר על ידו יאירו לו מלמעלה את הדרך שילך בה. כוח אדיר הוא הרצון. ידענו כי הבורא אחד והברואים רבים וכל אשר ירחקו מן הבורא ירבו, וכל אשר יקרבו ימעטו. ודע כי הברואים רבים, ולמעלה מכולם – הנפש והשכל והמדע, והם שלושה. ולמעלה מהם החפץ, ולמעלה ממנו התכונה הראשונה והוא הבורא המיוחס. הרי סוד הרצון שהוא החפץ, שהוא הנעלה מכל הנבראים, הקרוב ביותר אל הבורא. נמצא, כי האדם אשר רצונו חזק להתקרב אל בוראו, הוא כבר קרוב ביותר אל הבורא אשר אין קירבה גדולה מזו.
מעתה נשיב לשואל כיצד להתקרב וכיצד לעבוד. אין לך אלא לחזק את רצונך בעבודת ה’ לבל ייחלש לעולם. הרוצה להתחנך ולעבוד במידת החסד, אין לו להיות חזק מאוד ברצונו לעשות חסד, ומן השמים יעזרוהו לראות איפה וכיצד לעשות מעשים של חסד. הרוצה להתחנך ולעבוד בתפילה, חזק רצונו זה, ומן השמים ידריכוהו, וגם כוחות שכלו ונפשו יימשכו אחרי רצונו. ועלינו לדעת אמת נוראה זאת: מה שאדם באמת רוצה- את זה הוא משיג בחייו. ולהפך, מה שאדם משיג בחייו זהו הגילוי על שהיה רצונו בתחילה.
אל נטעה בזה ולא נשלה את עצמנו כאילו התעוררו לפתע והתרגשו. לשעה נחשבים לרצון. רוב בני האדם אינם יודעים כלל מה הם רוצים, כי הרצון הוא כוח עמוק והוא מתעלם ממבטם השטחי. מי יודע למה שואף הרצון הראשון. בכל זאת עד כמה שנדע להעמיק רצוננו להיות באים להיטהר – יהיו לנו מסייעים בטבענו ומן השמים. הרב וולבא שליט”א מסיק שכל עבודתנו לחזק תמיד את הרצון להיות בא ליטהר. כל אשר אנו לומדים בספרי היראה והמוסר ובמאמרי חז”ל, יש ללמוד בכוונה לחזק את הרצון להיות בא ליטהר. וכל חשבון נפשו של האדם יהיה מרוכז לקבוע אם, ועד כמה, חזק רצונו להיות בא ליטהר. נראה כי העצה הכוללת והעמוקה והמוצלחת ביותר היא: חיזוק הרצון לזכות בכל עניין ועניין מהעבודה שאדם רוצה לזכות בה
.
מה שהאדם באמת רוצה, את זה הוא משיג בחייו. מה רב האושר הנסוך במשפט זה, שמשמעותו שערי העלייה וההצלחה פתוחים בפני כל אחד ואחד, אם רק ירצה באמת. סוד ההצלחה הוא האמון ביכולתנו ובנשיאות לב. על ידם נוכל להיכנס בשערי העלייה, וננחל בסיעתא דשמיא אושר והצלחה בזה ובבא.
“וכל הבא ליטהר, מסייעין בידו”.